Anglické Vánoce

Vánoce už jsou za námi, a tak jsem je chtěla tímhle článkem tak nějak shrnout a srovnat rozdíly českých a anglických Vánoc a taky uskutečnit malý průzkum, jaké jsou tu tradice, jak vše funguje a porovnat to se vším, co se dělo u nás. Tak tady je přehled vánočních tradic, všeho dění a prostě průběhu Vánoc tady ve Velké Británii.


(Abych napsala nějaká fakta a nevymýšlela si to jen ze svých vzpomínek, tak jsem našla článek o anglických vánočních zvycích, tak tady je odkaz: https://www.velka-britanie.co.uk/jak-se-slavi-vanoce-ve-velke-britanii/)

Asi jako první bych měla začít tím nejdůležitější a tím největším rozdílem mezi českými a anglickými Vánoci. Zatímco v Čechách se vše děje 24. prosince, tady se to hlavní jakožto rozbalování dárků a sváteční večeře odehrává až 25., tedy jen o den později. Vše ale začíná mnohem dříve.

Svátek, který se tu slaví před Vánoci, je Halloween. Některé obchody už začínají před Halloweenem, ale to pravé se rozjíždí po něm, to už je vánoční čas a nic nestojí v cestě bujarým oslavám, a hlavně kýčovitým ozdobám. Takže Vánoce jsou vlastně už od začátku listopadu. Na druhou stranu, není tu nic jako advent, alespoň co já vím a co jsem zažila, ale adventní kalendáře tu seženete. Co jsem se ale dočetla je, že tu mívají nějaké rozsvěcování vánočních stromků a světel, které se koná tak čtyři až pět týdnů před Vánoci. Angličani se také velmi vyžívají ve zdobení svých vlastních domovů jak vevnitř, tak venku na očích všem sousedům. Některé domy se tomuto vyhýbají a některé zase naopak září všemi barvami a jsou obklopeny Santy, soby a vším, co si dokážete představit. Podle mě vánoční světla na domě tvoří krásnou atmosféru, ale co je moc, to je moc, a nafukovací hýbající Santy už vystát nemůžu.

S dárky a celkově s tím, kdo ty dárky vůbec naděluje je to tak, že už pár dní před Vánoci, někdy i více než týden, jsou dárky už pod vánočním stromkem. Taky se na ně většinou píše, od koho jsou, aby obdarovaný mohl dárci poděkovat či dárek zkritizovat… Fiktivní postava, jako je u nás Ježíšek, je tu Santa Claus nebo/neboli Father Christmas. Ten dává jen dárky do punčoch z 24. na 25.

Když už jsou Vánoce za rohem a máme ozdobený dům i stromek, zabalené dárky, které už se týden válejí pod stromkem, tak co teď? Teď nastává chvíle na to, ujasnit si názvy jednotlivých vánočních dnů a co se vlastně v jejich průběhu dělá, protože to i mě hodně mátlo. Jak jsem řekla, vše začíná už mnohem dříve, ale hlavní dění začíná 24. prosince aneb Christmas Eve neboli předvečer vánoční. V tenhle den jsem se já osobně zlobila, že se nic neděje, protože v Čechách byli Vánoce v tom nejlepším a tady nic. Když jsem se ptala, co by se dít tedy mělo, tak mi stejně odpovědí bylo, že nic výjimečného. V tento den se mají připravit punčochy, do kterých pak Father Christmas v noci nadělí dárečky. Taky se pro něj večer musí přichystat mé občerstvení což je tradičně mince pie, mléko a mrkev pro soby.

Druhý den Vánoc se nazývá Christmas Day, což je pro nás Čechy jako Štědrý den, až na to, že aktivity jsou mírně proházené. Ráno se děti dívají do punčoch, co jim tam Father Christmas ponechal a pak je čas na vánoční dárky. Potom se celá rodina sejde u oběda/večeře, jako to bývá u nás. Než se ale všichni pustí do jídla, tak si rozbalí tzv. Christmas crackers. Jsou to takové papírové tuby, co vypadají jako bonbóny, na jedné straně se ho chopí jeden, na druhé straně druhý a cracker rozlomí. Ozve se podivný zvuk a komu zůstane větší část v ruce, ten si může ponechat obsah, co je vevnitř, což bývá papírová koruna, papírek s vtipem a nějaká drobnost. Pak už se všichni můžou vrhnout do jídla!

Tradičním vánočním pokrmem tu je krocan a k němu pečené brambory, taky brusinková omáčka nebo takový džem, a ještě gravy neboli omáčka.

26. prosinec se nazývá Boxing Day nebo také St Stephen’s Day. Tento den je pro Brity den nákupů za výhodnou cenu a také se pořádají nějaké charitativní akce.

A málem bych zapomněla na hojný prvek anglických Vánoc, čím jsou vánoční přání. Angličani se v nich doslova vyžívají. V Čechách na Vánoce přání posíláme příbuzným a známým, které třeba nevídáme tak často, ale tady přání dostanete všude – od spolužáků, kolegů v práci, učitelek, přátel, rodiny… A podle toho také vypadají obchody, protože poptávka určuje nabídku a naopak. V nákupním centru najdete několik obchodů přetékající přáníčky všech tvarů, druhů a barev rozřazené podle příležitosti. I ve velkých supermarketech jsou oddělení s přáními, a tak to pak doma vypadá jako přehlídka výrobců přání a Britové se i baví o tom, kde, jaká přání prodávají. Na tom mě trápí to, že to není ničím osobním, jen koupené přání s předepsaným textem a stačí se podepsat.

Abych místní Vánoce nějak celkově zhodnotila, tak mají nějaké plusy i mínusy, jako asi všechno, ale byla jsem ráda, že jsem je mohla prožít a vyzkoušet něco jiného. Taky bych vyzdvihla to, jak jsou dárky pod stromkem delší dobu, tak si pohled na ně užijete delší dobu a taky si nehrají na kouzelné stvoření, které přinese všechny dárky, ale jen pár dárků přes noc. Na druhou stranu pořád preferuji české jídlo a také menší tradice, kterých je okolo Vánoc nespočet (například lodičky ze skořápek a rozkrajování jablek).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top